Voimaharjoittelua tasapainon hyväksi

Tasapainoharjoittelu kuuluu kaikille iästä riippumatta

Tasapainoon ei yleisesti kiinnitetä huomiota, ellei se suoranaisesti vaikuta kävelyyn tai arjen askareisiin. Tasapainon ja huimauksen ero täytyy kuitenkin osata erottaa. Huimaus voi johtua monesta asiasta, kuten esimerkiksi niska-hartiaseudun kireystiloista. Tasapainosta on hyötyä arjen askareissa, kuten kauppakassien kantamisessa tai tavaroiden kurkottamisesta ylähyllyltä, sekä asennonhallinnassa. Tasapaino yleensä mielletään heikkenevän vanhemmalla väestöllä, koska nuorempana refleksit ja tasapaino ovat vahvemmalla pohjalla. Näin asia kuitenkaan ei ole. Ihminen on vahvimmillaan 20-30v ikäisenä, jonka jälkeen lihasvoima alkaa heikkenemään, mikäli keho ei saa tarvittavaa rasitusta säännöllisesti. Kun lihasvoima heikkenee, myös tasapaino heikkenee.

Voimaharjoittelua tasapainon hyväksi

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sinun ei tarvitse olla hyvä aloittaaksesi, mutta Sinun tarvitsee aloittaa tullaksesi hyväksi.[/perfectpullquote] Ikääntyessä erityisesti jalkojen lihasvoima heikkenee, joka vaikuttaa tasapainon hallintaan. Siksi suositellaan harjoittelemaan säännöllisesti etenkin jalkojen voimaa ja ylävartalon liikkuvuutta. Tämän jutun mukana kerrotaan muutama hyvinkin motivoiva harjoitus tasapainon kehittämiseen, joita voit kokeilla ja ottaa mukaan harjoitteluusi Lahden Kuntohoidossa.

Tasapainon kehittäminen

Tasapainoa voi kehittää missä vain ja milloin vain. Lapsena ja nuorena tasapaino kehittyy erilaisten pihapelien, -leikkien ja harrastuksien kautta ihan itsestään. Aikuisiällä tasapaino alkaa heikkenemään luonnollisesti, mikäli monipuolinen hyötyliikunta ja harjoittelu ei ole säännöllistä. Olemme Lahden Kuntohoidossa pyrkineet luomaan parhaimmat mahdolliset edellytykset turvalliseen ja mukavaan harjoitteluun, olit sitten minkä ikäinen tahansa.

Koska tiedämme, mikä merkitys lihasvoimaharjoittelulla on tasapainoon, löytyy sen harjoitteluun tarvittavat laitteet tiloistamme. HUR-älykorttilaitteilla harjoittelusi pysyy jatkuvasti monipuolisena ja haastaa Sinua joka kerta kun käyt salillamme. Muista käyttää myös tasapainolautaa osana harjoittelua, jotka varmasti haastavat olit sitten aloittelija tai kokenutkin kuntoilija!

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]   Ainoa huono harjoitus on se, jonka jätit tekemättä. [/perfectpullquote]

Tasapainoa voi harjoittaa aina kun liikkuminen on monipuolista ja riittävän haastavaa. Vaihtuvassa maastossa lenkkeily tai hiihtäminen kauniina talvipäivänä tuo varmasti mukavaa arkiliikuntaa jokaiseen päivään. Senioreille suositellaankin kohtuukuormittavaa kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä vähintään 2,5 tuntia viikossa ja raskasta liikuntaa Salpausselän hiihtomaastoissa vähintään 1 tunti 15 minuuttia viikossa.

Yhden jalan seisonnalla tai epätasaisella alustalla tehtäviä liikkeitä voi tehdä kotona, lenkkipolulla tai meillä Lahden Kuntohoidossa. Mikäli sinulla on heikko tasapaino, niin huolehdi, että vieressä on tuki, josta voit tarvittaessa saada tukea. Alla on muutama hyvä esimerkkiharjoitus, jotka voit ottaa mukaan harjoitteluusi. Kokeile rohkeasti!

Hyviä harjoitushetkiä ja kysy apua tarvittaessa henkilökunnaltamme. Autamme mielellämme!

 

 

Kurotus yhden jalan varassa

Tunne omat rajasi! Mikäli tasapainosi vaatii vielä hiomista, aloita helpoimmasta ja siirry vaikeimpaan.

Aseta jokin maali, tai kuten kuvassa, steppilauta eteesi.
Tasapainoa pääset haastamaan mitä matalampi maalisi on.

Aloita tasapainoilemalla yhdellä jalalla. Tässä liikkeessä maltti on valttia. Kurota hitaasti saman puolen kädellä kohti maalia. Kun olet koskettanut tavoitettasi, palauta asentosi hitaasti takaisin. Horjuminen ja heiluminen on sallittua! Muista mahdollinen tuki vieressä.

Mikäli edellinen tuntui helpolta, lisää jalkasi alle jokin epätasainen alusta, kuten patja tai tasapainolauta. Muista kuitenkin rajasi! Liikkeet on hyvä tehdä myös ilman kenkiä, jolloin nilkkasi pääsee työskentelemään vapaasti.

Toista liikettä 6 kertaa molemmilla jaloilla. Määrää voit lisätä mielesi mukaan. Haastetta saat kun madallat maalia.

 

 

blogi tasapaino vetoliikkeet kuminauhalla

Vetoliikkeet kuminauhalla

Kuminauhajumppa tuo mukavaa vaihtelua harjoittelun loppuun tai alkulämmittelyyn. Asentohallintaa pystyt harjoittamaan esimerkiksi tekemällä liikkeet yhdellä jalalla seisten, lisäämällä kiertoliikkeitä tai tekemällä liikkeet yhdellä kädellä.

Valitse sopivan jäykkä kuminauha. Nauhat on helppo tunnistaa värien mukaan.

  • Aprikoosi – Erittäin kevyt
  • Vaaleanvihreä – Kevyt
  • Ruskea – Raskas

Tee liikkeet rauhallisesti ja hyvällä tekniikalla. Keskity keskivartalon, etenkin alavatsan pieneen jännitykseen. Saat liikkeet tuntumaan hyvin myös olkapäissä ja ylävartalossa.

Kysy apua henkilökunnalta. Autamme mielellämme!

 

 

Terveisin hieroja ja Personal trainer Jani