Leikkauksen jälkeinen eli postoperatiivinen kuntoutus on osa hoitoprosessia ja erittäin tärkeää halutun hoitovasteen saavuttamiseksi. Kuntoutus tulisi ajoittaa ja mitoittaa oikein, jotta kudosten paranemisprosessi saataisiin optimoitua ja toimintakyky palautettua ennalleen ja jopa paremmaksi kuin ennen leikkausta.

Ennen leikkausta fysioterapialla voidaan ylläpitää optimaalista toimintakykyä nivelten ja lihasten liikkuvuuden harjoittamisella ja näin luoda edellytykset tehokkaalle toipumiselle leikkauksen jälkeen. Postoperatiivinen fysioterapia on yksilöllisesti suunniteltua ja toteutettua ja sen tavoitteena on mahdollistaa nopea palautuminen sekä estää leikkaushoitoa vaatineen vaivan uusiutumista. Kirurgisilla toimenpiteillä pyritään poistamaan rakenteellinen häiriö tai ongelma, mutta nämä harvoin ilmenevät kehossa yksinään. Tyypillisesti kivun ja muiden oireiden taustalta löytyy myös liikekontrollihäiriötä, joka aiheuttaa kudosten virheellistä kuormittumista ja jota ei voida leikkauksella korjata. Liikekontrollihäiriön hoidossa tai korjaamisessa merkittävin rooli on itse tehtävillä harjoitteilla, joissa keskitytään liikkeen hallintaan, lihasvoiman kasvattamiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Ohjeet oikeanlaiseen harjoitteluun saat fysioterapeuteiltamme.

 

Kivun ja turvotuksen hoito

Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä kipua ja turvotusta, joita fysioterapiassa on myöskin mahdollista hoitaa eri menetelmin. Imunestekierron vilkastuttamiseen saat apua meiltä muun muassa LPG-hoidolla ja kinesioteippauksella, joiden lisäksi ohjaamme Sinulle yksilölliset harjoitteet oireiden hoitoon. Tehokkaita hoitomuotoja kivun lievitykseen ovat manuaalinen käsittely, TNS- ja ultraääni-, LPG-, sekä lämpöhoito.