Kesä ja kärpäset – asiaa auringosta ja aurinkotuotteista

Pitkän pimeän jakson jälkeen useammalle suomalaiselle kaikki liikenevä auringonvalo on asia, josta pyritään nauttimaan niin paljon kuin mahdollista. Koska Pekka Pouta ei ole ennustanut tänä kesänä kovinkaan kesäisiä säitä, voisin kuvitella, että aurinkoisista päivistä pyritään ottamaan iloa irti entistä enemmän. Toivottavasti kuitenkin jokainen muistaa suojata ihoansa auringonsuojatuotteilla.

Haitallinen UV-säteily

UV-säteilyllä tiedetään olevan useita haitallisia vaikutuksia, kuten ihon ennen aikainen vanheneminen, elimistön puolustuskyvyn aleneminen ja ihosyövän riskin lisääntyminen.

Suurin osa auringon iholle aiheuttamasta vahingosta johtuu UVA- ja UVB-ultraviolettisäteistä. UVB-säteet menevät uloimpaan ihokerrokseen ja vaurioittaa soluja, josta voi seurata ihon tulehdusreaktio tai palaminen. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ja aiheuttavat vauriota tukikudoksille, mikä vanhentaa ihoa. Aurinkosuojatuotteiden tärkein ainesosa on täten UV-suodatin, jonka tehtävänä on estää ultraviolettisäteilyn pääsy iholle.

No entäs se D-vitamiini?

D-vitamiinin saanninkaan vuoksi ei auringossa kuitenkaan tarvitse oleskella, koska D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinivalmisteista ilman altistumista UV-säteille ja sen haitallisille vaikutuksille. Jos kuitenkin haluaa saada suositusannoksen D-vitamiinia, kesäauringosta sen saa jo 15-20 minuutissa, kun kasvot ja kämmenet ovat paljaina. Muutamana kertana viikossa puolenpäivän auringon paistaessa riittää tankkaamaan D-vitamiinivarastot.

Miten suojautua auringolta

Turvallisin tapa nauttia auringosta olisi varsinkin keskipäivällä viettää aikaa varjossa, toki pitää muistaa, että iho voi yhtä lailla saada UV-säteilyä varjossa, itse asiassa jopa puolet siitä määrästä, mitä auringonpaisteessa. Myös ikkunan läpi voi palaa. Auringonsuojavoiteet ovat apukeinona varjossa olemisen ja peittävän vaatetuksen rinnalla.

Lahden Kuntohoidossa on myynnissä laadukkaita Dr. Baumannin aurinkotuotteita. Tuotteissa on käytetty siedettävyydeltään erittäin hyviä valonsuoja-aineita, antioksidanttisia ihonsuojavitamiineja, pehmentäviä ja suojaavia kasviöljyjä ja kosteuttavia ainesosia. Tuotteissa ei ole käytetty valonsuoja-aineena OMC:tä (octyl methoxy cinnamate), jonka on uusimmissa tutkimuksissa todettu haittaavan solujen luonnollista toimintaa. Tuotteet eivät sisällä kemiallisia säilöntäaineita, hajusteita, mineraaliöljyjä, kemiallisia väriaineita, haitallisia valonsuoja-aineita tai eläinperäisiä ainesosia.

Muistilista aurinkoon:

  • Varo keskipäivän paistetta (klo 11-15 välistä aikaa)
  • Vaatetus on paras suoja
  • Levitä aurinkovoidetta tarpeeksi ja muista lisätä sitä tarvittaessa (uinnin, hikoilun jne. jälkeen)
  • Muista suojata silmät
  • Liiku ennemmin auringossa kuin pysy paikallaan, tällöin säteily jakautuu tasaisemmin ihoalueille
  • Muista, että uidessa ja varjossakin voi palaa

 

Terveisin Moona, Lahden Kuntohoidon kosmetologi